Rente: wat is het en hoe houd je het laag?

Geld.nl

Wanneer je geld leent, dan wil je weinig rente betalen. Ben je juist geld aan het wegzetten? Dan wil je een hoge rente. Via geld.nl kun je allerlei producten vergelijken waar die rente bij hoort.

Wat is rente precies?

Rente is de vergoeding die iemand ontvangt voor het uitlenen van zijn of haar geld en die betaald wordt voor degene die het geld leent. Naast rente wordt het ook wel interest of intrest genoemd. Als jij dus geld leent van een bank of andere kredietverstrekker voor bijvoorbeeld een auto of verbouwing, dan betaal je rente. Leen jij geld uit aan de bank in de vorm van een spaarrekening of investering? Dan ontvang jij juist de rente.

geld lenen

Lage rente bij kredieten

De rente bij kredieten kan enorm verschillen per lening. Sommige leningen zijn zo afgelost en dan betaal je relatief weinig rente. Ga je maanden of jarenlang aflossen? Dan betaal je juist meer rente. Daarom is het goed om kritisch te zijn wanneer je geld gaat lenen, en dan met name kritisch op jezelf. Wat kun je maandelijks missen aan rente? Wat heb je precies nodig? Is het wel echt nodig om dit hele bedrag te financieren? Zet je hele situatie op papier en bepaal op basis daarvan of en hoe je een krediet nodig hebt.

krediet

Een zakelijk krediet

Je kunt kiezen tussen een persoonlijk krediet en – mits je een eigen bedrijf hebt – een zakelijk krediet. De eerste is makkelijker te verkrijgen dan de tweede, dus houd daar altijd rekening mee.